Hulpverlening aan hobby-alpacahouders


Heb je zelf recent alpaca's aangeschaft of ben je het van plan? 

Je zal veel plezier beleven aan deze unieke en speciale dieren! Maar net omdat ze zo speciaal zijn, hebben ze een zeer specifieke verzorging nodig om hen in optimale conditie te houden. Enige voorbereiding is zeker aan te raden.

  • Je kan bij mij ter plaatse een cursus "alpaca's houden" komen volgen. 
Ik leer je alles over huisvesting, gezondheid, voeding, verzorging, alpacagedrag, opvoeding en training.
De cursus duurt een halve dag, ongeveer 5 uur. 
Neem gerust contact op voor meer info en de kostprijs.

  • Heb je je alpaca's al aangeschaft, maar... is het (nog) niet wat je ervan verwacht had?
Zijn ze erg schuw en zou je dat graag anders zien?
Komen ze niet uit de hand eten?
Kan je ze niet of moeilijk 'vangen' om ze te verzorgen?
Krijg je het halster niet of zeer moeilijk aan, of weer uit?
Daarmee kan ik je komen helpen!
Alpaca's zijn prooidieren en vluchtdieren. Ze beschouwen de mens als roofdier. Het is hun natuurlijk instinct om bang van ons te zijn. 
Ze houden ook van nature niet van aanrakingen. Ze zijn niet zoals honden en katten die elkaar likken of wassen of tegen elkaar aan gaan liggen. Alpaca's houden meestal afstand van elkaar. Een alpaca-merrie kan haar pasgeboren veulen, een cria, ook niet drooglikken. Haar tong is simpelweg te kort daarvoor. Vandaar dat de alpaca het niet gewoon is om 'aangeraakt' te worden.

Het gedrag wat wij dus wensen, hen kunnen aanraken en zorgen dat ze niet bang van ons zijn, moet aangeleerd worden. Hoe meer je op de juiste manier oefent met hen, hoe sneller dit proces zal gaan en je vooruitgang zal boeken.  Je zal het vertrouwen van de alpaca winnen en daar zullen zowel jij als je alpaca heel erg blij mee zijn.

Ik kom je aanleren hoe je dit het beste aanpakt. Hoe je de dieren moet benaderen zonder ze te laten panikeren. Want hoe meer je probeert op de foute manier, hoe banger ze zullen worden.

Bij jouw thuis, met jouw dieren, kom ik je tonen hoe jij dit zelf kan aanpakken.
Want ik kom het niet oplossen, dat moet je zelf doen, door veel te oefenen. Maar dan wel op de juiste manier die ik je zal laten zien.

Interesse?
Neem gerust contact op voor meer info en de kostprijs.

Nota

Aangezien ik geen alpacakweker ben en zelf enkel hengstjes heb, geef ik geen advies over het kweken van alpaca's of de verzorging van jonge veulens (cria). Dat laat ik graag over aan de erkende alpacakwekers.