Leren grenzen stellen met Nero

Sandra (fictieve naam) contacteerde mij omdat ze graag eens een coachingsessie met de alpaca’s wilde doen.

Ik vroeg haar waaraan ze wou werken. Wat zijn haar uitdagingen, waar worstelt ze mee, wat wil ze veranderen in haar leven of aan haarzelf?

Sandra antwoordde mij dat ze vooral aan zichzelf wilde werken als persoon, onder andere meer zelfvertrouwen krijgen en leren nee zeggen.

Dit valt onder de noemer 'Grenzen stellen'. Grenzen stellen naar anderen is niet makkelijk. Mocht het makkelijk zijn, dan hadden niet zo veel mensen hier problemen mee. Het is namelijk een feit dat velen het moeilijk hebben met het bewaken van persoonlijke grenzen.

Sandra kwam langs en maakte kennis met de alpaca’s. Na een kort gesprek mocht ze de dieren voeren uit de hand. Vooral alpaca Nero overrompelde haar helemaal. Hij is erg opdringerig, wil al het eten voor hem alleen, duwt de andere alpaca’s daarbij aan de kant. Ik liet hen doen en ik observeerde. Sandra liet zich door Nero helemaal in een hoek drijven en het hele zakje voer had ze aan Nero gegeven, de anderen stonden erbij kregen niks. Dat deed ze heus niet met opzet, ze was zo onder de indruk van Nero dat ze de anderen helemaal vergat volgens mij en geen idee had hoe ze hen kon bereiken en Nero omzeilen.

Ik reflecteerde met haar en vroeg wat ze nu gedaan had, hoe dat voelde. Ze zei: “ja, ik liet mij helemaal in de hoek drijven, ik vluchtte echt tot ik niet verder kon, liet mij helemaal overrompelen.”

Daarna hebben we nog wat geoefend op het hindernisparcours zodat ik kon observeren hoe ze zich in die situatie gedroeg. Einde van de eerste sessie.

Toen Sandra terugkwam voor een tweede sessie gaf ik haar opnieuw een zakje voer om uit de hand te geven. Deze keer gaf ik haar duidelijke instructies hoe ze Nero kon afwenden en ervoor kon zorgen dat ze ook aan de andere alpaca’s iets kon geven. Zonder boos te worden op Nero. Nero is wie hij is, hij heeft geen slechte bedoelingen en wil haar zeker niet bang maken. Zijn focus ligt enkel op het eten en dat wil hij opeisen voor hem alleen en zo snel mogelijk. We kunnen hem echter rustig en kordaat afwenden.

Dat lukte haar natuurlijk wonderwel! Het zakje voer werd deze keer eerlijk verdeeld onder alle vier de alpaca’s. Daarop hebben we nog besproken hoe ze zich deze keer voelde bij het voeren en op welke manieren ze dit nu kan aanpakken met mensen. In welke situaties wil ze haar grenzen stellen en hoe kan ze dit doen op een respectvolle manier, net zoals we met Nero gedaan hebben.

Einde van de tweede sessie

 

Wil je ook leren grenzen stellen, je zelfzekerder voelen, leren nee zeggen…neem gerust contact op voor meer info. De alpaca’s en ik staan klaar om jou op weg te helpen!

Inge