Yosha's eerste coachingsessie

De kleine alpaca Yosha, nog maar net 4 weken bij ons, beleefde gisteren zijn eerste coachingsessie. En wat deed hij dat supergoed!!!

Maar het moet gezegd, alle eer gaat naar het 9-jarige jongetje met autisme dat, voor de eerste keer, samen met de alpaca’s al spelend kwam werken aan:

  • Ontspanning en plezier beleven en die emoties ook tonen en verwoorden
  • Meer zelfvertrouwen
  • Grenzen van anderen aanvoelen en respecteren
  • Initiatief nemen

De jongen mocht mij eerst helpen met het klaarmaken van een vitaminespuitje (zonder naald!) voor Yosha (hij krijgt dit in zijn mond gespoten). Hierbij kwam zijn onzekerheid (weinig zelfvertrouwen) heel erg naar boven. “Is dat wel goed zo? Nee, het is niet goed, ik zie het, wacht, ik doe het opnieuw…” Zijn mama en ik stelden hem gerust en toonden hem dat het spuitje echt vol was en dat het goed was. 

Hij zal dit overwinnen door successen te beleven, door veel nieuwe en verschillende dingen te doen en te zien dat hij het goed doet. Wel moeten we opletten voor perfectionisme en hem altijd duidelijk maken dat goed meestal ook goed genoeg is, het hoeft niet altijd perfect te zijn. En dat falen ook mag, dan proberen we het gewoon opnieuw of je kan ook gewoon niet overal goed in zijn, dat is niemand. 

Daarna gingen we het hindernisparcours doen met Yosha aan de leiband. Yosha was lief en erg meegaand. Hij is wel 2x geschrokken door de andere alpaca’s maar daar heeft de jongen erg goed op gereageerd door onmiddellijk de leiband los te laten, zoals ik hem bij aanvang gezegd had.

De jongen vertelde mij zelf hoe we de alpaca over de hindernissen gingen krijgen in plaats van dat ik dat normaal uitleg aan hem. Heel frappant dat hij zoveel initiatief neemt terwijl hij weinig zelfvertrouwen zou hebben. De vraag is voor mij natuurlijk hoe hij reageert als het anders moet van mij... Ik heb hem nu laten doen, het ging ook goed en ons hoofddoel is nog altijd ontspanning en niet frustratie opwekken. 

De andere alpaca’s waren ook goed voor hem, vooral Spikey en verrassend genoeg zenuwachtige, schichtige Nero. Die liet zich zelfs aaien door hem! Volgende keer proberen we dan ook eens met Nero te werken. 

De jongen vond het heel leuk zei hij zelf. Dat op zich was al een doel bereikt want emoties tonen en leren verwoorden was een werkpunt. Ik ben blij dat hij ervan genoten heeft.

Grenzen aanvoelen en respecteren deed hij ook goed ten opzichte van de alpaca’s . Ik heb hem uitgelegd dat dat bij mensen net hetzelfde werkt. Hij lijkt mij intelligent genoeg om dat op te pikken ook al is hij nog jong. 

Het was een geslaagde coachingsessie, voor mijzelf, de alpaca’s en het jongetje met autisme.